Thursday, September 24, 2009

baktankar anyone?

Riktigt gott och färskt bröd till långfrullen på söndag? Då är det hög tid att börja baka nu. Jag tillsammans med vännerna på Riddarbageriet ger er “Lenin”. Det suraste brödet i bakboken “Riddarbageriets bröd”. Here we go:

Dag 1

Ingredienser

720 g surdeg av råg, 30 g jäst, 200 g rågmjöl – Blanda ihop skiten på 5 min mellanväxel, plasta och ställ svalt 15-18 celsiusar. Gå och lägg dig.

Dag 2

Degen från dag, 120 g mörk brödsirap, 120 g vetemjöl, 220 g rågmjöl, 150 g vatten, 25 g salt (ngt i överkant enligt min smak ta 23 g), 10 g torr och mald koriander – Blanda ihop hela klabbet (bokstavligen), kör i 2 min låg växel och sedan 10 min på mellanväxel. Låt dig själv och degen vila i 2 h. Olja två st formar eller gör som jag – använd sillisar. Släta av och till degen med en fuktig sked. Strö lite hel anis och lite rågmjöl på. Låt jäsa i 1-2 h. Sätt in formarna och spraya vatten eller kasta in några isbitar. Sänk värmen till 200 och låt bröden stå inne ca 40 min.

Hållbarheten blir fan-fuckin-tastic. Njut med bacon och pepparrot. /Henri

[Via http://henrileperil.wordpress.com]

No comments:

Post a Comment