Riktigt gott och färskt bröd till långfrullen på söndag? Då är det hög tid att börja baka nu. Jag tillsammans med vännerna på Riddarbageriet ger er “Lenin”. Det suraste brödet i bakboken “Riddarbageriets bröd”. Here we go:
Dag 1
Ingredienser
720 g surdeg av råg, 30 g jäst, 200 g rågmjöl – Blanda ihop skiten på 5 min mellanväxel, plasta och ställ svalt 15-18 celsiusar. Gå och lägg dig.
Dag 2
Degen från dag, 120 g mörk brödsirap, 120 g vetemjöl, 220 g rågmjöl, 150 g vatten, 25 g salt (ngt i överkant enligt min smak ta 23 g), 10 g torr och mald koriander – Blanda ihop hela klabbet (bokstavligen), kör i 2 min låg växel och sedan 10 min på mellanväxel. Låt dig själv och degen vila i 2 h. Olja två st formar eller gör som jag – använd sillisar. Släta av och till degen med en fuktig sked. Strö lite hel anis och lite rågmjöl på. Låt jäsa i 1-2 h. Sätt in formarna och spraya vatten eller kasta in några isbitar. Sänk värmen till 200 och låt bröden stå inne ca 40 min.
Hållbarheten blir fan-fuckin-tastic. Njut med bacon och pepparrot. /Henri
No comments:
Post a Comment