Autisme: Er zijn sterke vooroordelen over dit onderwerp. Maar weet je eigenlijk wel wat het is? Oordelen zonder de juiste informatie kan natuurlijk niet. Daarom gaat dit lapje tekst over autisme.
Autisme en uiterlijk
Je kan aan het uiterlijk van een persoon niet beoordelen of het een aan autisme verwante persoon is. Dat is uit de afbeelding hierboven te leiden. Ook uit het gedrag is lang niet altijd te zien of iemand autistisch aanverwant is of niet, al wordt soms anders afgebeeld door bijvoorbeeld de TV en cabaretiers.
Men heeft een verkeerd beeld over autisme opgedrongen gekregen door onder andere de media en de televisie. Of beter gezegd, dat beeld kan wel kloppen, maar dat betreft één klein procentje van de mensen binnen het ASS (Autistisch Stoornis Spectrum). Kun je nagaan hoe makkelijk mensen te manipuleren zijn!
Maar wat ís autisme eigenlijk? Autisme is een stoornis in de hersenen. De verbindingen tussen hersendelen kloppen niet volgens de normen van normale hersenen. Dat zorgt voor een slecht presterende samenwerking tussen zintuigen. Dit past de interpretatie van de persoon aan waardoor deze een ander beeld dan het bedoelde beeld van de informatie krijgt. Klinkt best moeilijk, maar om iets langs kort te maken: “austisten” interpreteren informatie anders.
Wat er tegen te doen is? Medisch gezien niet veel. Er zijn medicijnen die orde kunnen bieden aan de warhoofden: Een voorbeeld is ritalin. Dit medicijn zorgt voor een betere concentratie. Buiten de medische wereld is er heel wat tegen te doen. De aan autisme aanverwante persoon krijgt bijvoorbeeld een aangepaste onderwijs. Hierbij is meer individuele begeleiding mogelijk waardoor er minder frustraties de persoon tegemoetkomen. Dit helpt de persoon beter te concentreren en dus meer en beter te presteren.
Maar moet je eigenlijk wel iets doen aan autisme? Albert Einstein was ook een aan autisme verwante persoon. Deze had geen begeleiding op school en had daarom een erg moeilijke jeugd. Maar hij werd tijdens zijn latere jaren tóch heel geleerd.
Toch is het statistisch gezien beter om begeleiding te bieden aan een aan autisme verwante persoon. Einstein was één van de weinigen die wél zonder begeleiding door het onderwijs kwam. Maar mét begeleiding zijn er aanzienlijk veel meer ”autisten” die zich er doorwurmen. Daarom is dit dus wel nodig voor de maatschappij om aan autisme verwante personen een kans te bieden.
Een leuke filosofie: Autisme gaat niet zo zeer over wat mensen doen en zeggen, maar over hoe ze waarnemen en interpreteren.